Одборот за доделување награди на Општина Кочани донесе одлука Наградата за животно дело, постхумно да му ја додели на Константин Апостолов, доктор по микробиологија, член на МАНУ надвор од работниот состав.

Според образложението, д-р Апостолов, кој е роден во Кочани во 1933 година, е научник од светски ранг, кој својот живот го посветил на истражувањата во лабораториите во Скопје, во Бирмингем – каде специјализирал електронска микроскопија, Бекенхам… Бил предавач и консултант во Институтот за вирусологија во Кралската медицинска академија и во болницата Хамерсмит во Лондон. Апостолов е првиот претседател на асоцијацијата на Македонците во Британија и нејзин почесен претседател до крајот на животот. Почина во Лондон, во 2008 година.

Одборот за награди одлучи Наградата на Општина Кочани за значајни остварувања за развојот на општината годинава да му ја додели на Градскиот фудбалски клуб „Осогово“ кој во натпреварувачка 2016/2017 година оствари директен влез во Втората македонска фудбалска лига со 20 победи од одиграни 27 натпревари и постигна 63

голови. Оваа награда, за разлика од претходната е парична и изнесува пет просечни плати исплатени во претходните три месеци во Република Македонија.

Наградите ќе бидат доделени на Свечената седница што Советот на Општина Кочани што ќе ја одржи на 12 јули во салата на „Мултикултурниот центар“ со почеток во 11:30 часот.

Секое преземње на фотографии и копирање на текстовите без согласност на комарец повлекува фактурирање на име „Авторски права“.

Коментари