Во четврток попладне, хигиената на улиците „Гоце Делчев“ и „Борис Трајковски“ на потегот од Градскиот плоштад кон север, е на многу ниско ниво. По пазарен ден во Кочани, комуналците имаат зголемен обем на работа, поради отпадот што останува во овој дел на градот, како по улиците, така и во коритото на реката.

Поставените тезги пред трговските дуќани и другите правни објекти го отежнуваат, а понекогаш и целосно го спречуваат нивното нормално работење.

Над сè, на Пешачко-трговскиот мост на Кочанска Река во разрушена и грда состојба е објект чија сопственост докрај не е утврдена, иако се претпоставува дека веќе припаѓа на Република Македонија.

Поради овие причини, градоначалникот Николчо Илијев, придружуван од директорот на КЈП „Водовод“, Андреј Киров и општинскиот комунален инспектор Александар Велков, направи обиколка и увид на состојбата и пред јавноста го отвори прашањето: „Дали му е овде местото на Градскиот пазар?!

„Оваа тема е повеќе од зрела, сметам дека треба да бараме решение за дислокација на Градскиот пазар на пристојно место и за пазарџиите и за купувачите и за другите граѓани, кои ќе можат да си ги остварат своите права. Сведоци сме дека сообраќајот и целокупното живеење на овој дел од градот во пазарни денови е оневозможено. Тоа е потврда дека треба да најдеме соодветно решение за ова прашање“ изјави градоначалникот Николчо Илијев.

Во врска со проблемот со објектот на мостот, директорот на КЈП „Водовод“, Андреј Киров истакна дека „Водовод“ повторно ќе преземе мерки да го исчисти, а овој пат и да го огради.

„Како што постапивме со уредувањето на просторот кај „Турист“, така ќе реагираме и овде, сè со цел да го подигнеме степенот на јавната чистота на повисоко ниво и да го направиме градот пристојно место за живеење“ рече Киров.

DSC_0006

DSC_0008

DSC_0030

Секое преземње на фотографии и копирање на текстовите без согласност на комарец повлекува фактурирање на име „Авторски права“.

Коментари