Од денес започнува Летното сметање на времето.

Во 02:00 часот (Недела) стрелките на часовниците треба да се поместат еден час напред (03:00 часот) со што и официјално ќе започне Летното сметање на времето. Населението ќе спие еден час помалку.

Овој систем е предложен во 1905 година од страна на Вилијам Вилет а за прв пат се воведува во 1916 година како воено временска мерка насочена за заштеда на јагленот.

Во Европа „Летното сметање на времето“ започнува последната недела во месец Март, а завршува последната недела во месец Октомври.

letno-smetanje-na-vremeto-saat-casovnik

Секое преземње на фотографии и копирање на текстовите без согласност на комарец повлекува фактурирање на име „Авторски права“.

Коментари