Унгарија и понуди подршка и соработка на Виница во развојот на спа туризмот, во искористување на геотермалните води, но не е исклучена можноста да помогне и во области кои се чекор напред во технологијата.

Ова беше истакнато на денешната официјална средба на унгарскиот Амбасадор Ласло Иштван Дукс со градоначалникот Ивица Димитров.

На средбата се разговараше за досегашната соработка во областа на културата, размената на фолклорни искуства во рамките на Фестивалот „Истибањско Здравоживо“, како и за проектите во подршката на Ромите од страна на едукативниот Фонд во Будимпешта.

Градоначалникот Димитров упати и директна покана за збратимување со општина во Унгарија која може да биде и партнер во меѓународни проекти.

„ Ние како општина сме отворени за соработка и за собирање нови искуства кои ќе го поттикнат локалниот економски развој. Ние имаме интерес да го развиваме спа туризмот и да го искористиме потенцијалот на геотермалните води, Унгарија веќе има богато искуство кое може да го понуди, меѓутоа мора да најдеме и партнер општина во Унгарија со која ќе имаме директна соработка“, рече градоначалникот Димитров .

Одлична соработка во иднина најави и амбасадорот Дукс кој денес имаше средба и со менаџерскиот тим на компанијата „Макпрогрес“.

Унгарија е една од многуте земји која увезува производи од сите брендови на „Макпрогрес“, а унгарскиот Амбасадор денес имаше можност да се информира и за производството на новиот бренд „Фантазија“.

Во агендата на денешната посета беше и ОУ „Гоце Делчев“ каде се разговараше за тековните проекти во училиштето, а се нагласи потребата и од партнер училиште во рамките на проектот за Меѓуетничка интеграција.

Општина Виница

DSC_0142

DSC_0127

Секое преземње на фотографии и копирање на текстовите без согласност на комарец повлекува фактурирање на име „Авторски права“.

Коментари