Со цел да зајакне соработката со невладиниот сектор, градоначалникот на Општина Кочани, Николчо Илијев одржа средба со претставници на кочански здруженија.

„Граѓанскиот сектор е една од значајните алки во функционирањето на локалната заедница. Сметаме дека таа соработка треба да се засили, заради придобивките од јавен интерес“ рече на средбата градоначалникот Илијев.

Претставниците на невладините организации ги истакнаа потребите од позасилена комуникација со Општината: од заеднички простории за работа и подобра комуникација меѓу здруженијата, координација при аплицирањето на проектите, одговорно лице од единицата за локална самоуправа за соработка со невладиниот сектор и фонд за поддршка при поднесување проекти од Програмата за прекугранична соработка.

Илијев изрази подготвеност за решавање на овие прашања како и за креирање проекти со вклучување на пошироката локална заедница.

На средбата со градоначалникот беше разговарано и за важноста на актуелниот момент со референдумот за приклучување на Македонија кон Европската Унија. Присутните го истакнаа значењето на европските фондови и пари како можност за реализација на многу граѓански иницијативи и проекти.

DSC_0007 (Copy)

Секое преземње на фотографии и копирање на текстовите без согласност на комарец повлекува фактурирање на име „Авторски права“.

Коментари