„Ние сме попаметни од технологијата“ е насловот на проектот во кој што учествуваат и ученици и наставниот кадар од СОУ „Љупчо Сантов“ – Кочани. Станува збор за стратешко партнерство за училишни размени и преку проектот учениците од кочанското училиште кои се учесници во проектот учествуваа во презентацијата на проектот што се одржа во Турција.  Проектот вклучува училишта од Турција, Норвешка, Италија Романија, Македонија и Словачка. Овој проект ги опфаќа учениците, наставниците, училиштата, семејствата и заедницата кои користат технологија постојано во секојдневниот живот. Учениците кои беа таму  пренесоа дел од искуствата на останатите ученици

Целите  кои треба да се  постигнат се  учениците да  станат посигурни во основните вештини на ИКТ и на англискиот јазик, да стекнат сигурност и вештина  во комуникацијата, да бидат повеќе заинтересирани за европскиот народ и за културите и да бидат свесни за важноста на добри манири во социјалните медиуми, стекнување на знаења користејќи повеќе сензорни органи, да учествуваат и да преземаат одговорност повеќе поради самодовербата од стекнувањето знаења, ја обликуваат својата иднина врз основа на нивната  цел,  да знаат што сакаат и да ја преземат контролата на својот живот.

„Нашето училиште во септември 2018 година го доби проектот „Ние сме попаметни од технологијата“ од „Еразмус плус“ програма. Носител на проектот е Р. Турција и од 26 ноември до 1 декември во Турција беше организирана првата мобилност на која присуствувавме и ние. Понатаму во наредните две години ќе бидат организирани уште 5 мобилности меѓу кои една и во нашето училиште“,  рече   Весна Ефремова, координатор на проектот.

Во развојот на светот, невозможно е да се игнорира напредокот во образованието без технологија што ја има моќта да го обликува нашиот и општествен и индивидуален живот. Затоа и учениците се  заинтересирани да научат  други искуства за технологијата и да ги споделуваат нивните искуства со другите. Има одредени  пречки  при користење на технологија во училниците. Прво, наставниците и учениците немаат доволно знаење за тоа како да се користи и  не може да се направи прогрес во образованието.

Затоа, велат учениците, веруваат  дека благодарение на овој проект, имаат  можност да научат  како да се заштитат  од опасностите од интернет и како да ги користат на добар начин при користење на социјалните медиуми и можат да се фокусираат на начинот на кој секоја земја управува со цел за да се избегне технологија да се претвори во катастрофална алатка.

62

63

66

 

Секое преземње на фотографии и копирање на текстовите без согласност на комарец повлекува фактурирање на име „Авторски права“.

Коментари