И денешниот голем ден на големиот Македонски празник „11 Октомври“ покажа и докажа дека патриотизмот е едно обично политиканство и ништо повеќе.

Дека како народ не знаеме да си ја цениме и почитуваме историјата па се лутиме кога други ни наметнуваат дека нашата историја е и  нивна покажа денешниот ден.

Ако не беа само неколкуте поставени знамиња и положувањето на цвеќе на спомениците на Раде Кратовче и Љупчо Сантов како и на споменикот на Никола Карев од страна на ЗГ „Јосип Броз Тито“ многумина и немаше да знаат што ден е денес и за каков празник станува збор.

Но не е така само денес, така е од осамостојувањето за било кој значаен наш празник, така е и за „Илинден“, така и за „Празникот на Кочани“, Така е и за „11 Октомври“. Само неколкуте поставени знамиња по улиците и за жал само на некои државни институции  покажуваат колку си ја почитуваме историјата, тажно.

Подолу поставените фотографии од кои поголемиот дел снимени од иста локација ја даваат јасната слика како е било и за „Илинден“ и за „Празникот на Кочани“ и за „11 Октомври“, а тие не се од поодамна, тие се од 2011, 2014, 2016 и 2017 година.

Околу патриотизмот, толку.

С. Ивановски

P3810644

P3560408

 

P3560414

DSCN8637

 

Секое преземње на фотографии и копирање на текстовите без согласност на комарец повлекува фактурирање на име „Авторски права“.

Коментари