Сега кога есенскиот дел од првенството во Третата Фудбалска Лига – Исток е далеку зад нас се прават анализи на сработеното, како од екипите така и од службените лица. Кога се во прашање екипите распоредот на табелата јасно покажува која екипа како работела во текот на првенството и што сработила на крајот, но од Комисијата за делегирање на службени лица ниту трага, ниту глас. Молчат за тоа кој колку судел, кој на колку натпревари бил делегат или контрола иако и тие треба да бидат отворени за сите.

Малку прочепкавме низ комет системот и дојдовме до некои податоци кои јасно покажуваат кој колку се омрсил од котизацијата на клубовите. Но сепак да не навлегуваме кој поединец колку лапнал од купчето направивме еден збир на вкупниот број делегирани од секој Општинско сојуз поединечно.

Податоците покажуваат дека штипјани најмногу се омрсиле. 86 судии од Штипскиот општински Сојуз биле делегирани да ги судат 66-те натпревари во единаесетте кола. По штипјани следува Кочани со 57 судии, Струмица со 41, Свети Николе со 11 и Пробиштип со 3. Зачудувачки е што големи сојузи како Кочани и Струмица заедно имаат речиси како Штип.

Кога се прашање делегираните делегати и овде штипјани се перјаницата. На 66-те натпревари од Штип биле делегирани 22 делегати, а понатака следуваат: Струмица 17, Кочани и Свети Николе по 10 и Пробиштип 7. И овде во очи боде дека Кочани актуелен Општински Сојуз има делегирано делегати исто како и Свети Николе, Сојуз кој се шлепа во лигата и се знае зошто е така.

Бројките за делегирани контролори покажува повторна доминација на оние каде е седиштето. На 44 натпревари (најмногу може по четири контролори во секое коло) од Штип биле испратени 21 контрола, од Струмица 10, Кочани 8 и Свети Николе 5.

По овие податоци станува јасно зошто не се почитува Статутот според кој на две години треба да ротира седиштето на Третата Фудбалска Лига – Исток, туку каде еднаш се влезе таму корени се фаќа.

С. Ивановски

Секое преземње на фотографии и копирање на текстовите без согласност на комарец повлекува фактурирање на име „Авторски права“.

Коментари